Een busje vol rolstoelen - Reisverslag uit Djibouti, Djibouti van marijnpoels - WaarBenJij.nu Een busje vol rolstoelen - Reisverslag uit Djibouti, Djibouti van marijnpoels - WaarBenJij.nu

Een busje vol rolstoelen

Door: Marijn Poels

Blijf op de hoogte en volg

26 Oktober 2008 | Djibouti, Djibouti

Heb er eerlijk gezegd in het begin niet over nagedacht wat voor een discipline en doorzettingsvermorgen deze reis voor zowel de jongeren als de begeleiders vergt. Het begon in Schiphol waar de tien kids (de helft in rolstoel)letterlijk en figuurlijk het vliegtuig werden ingetakeld. De aankomst in Addis was prima, een hartelijk ontvangst.
De rest van de dagen maken het vermoeid omdat we telkens de jongeren met rolstoel en al uit een Ethiopische bus moeten rijden, tillen, slepen, door de modder op de grote keien ontwijkend met de veel te dunne wieltjes door de prachtige chaos van onvoorspelbare situaties.

Voor mij een gevoel van vrijheid maar voor een 18 jarige met een hoge dwarsleasy zittend in een rolstoel dwalend door de Afrikaanse markt een zeker gevoel van benauwdheid, dreiging en machteloosheid. Overgelaten aan het lot van de chaos. De Ethiopiers kijken hun ogen uit naar de grote bus volgeladen met invalide jongeren, de rolstoelen op het dak gestapeld en een camera die hun volgt. Daarentegen kijken de Nederlandse jongeren ook hun ogen uit wanneer er op een halve meter van hun twee volledig misgroeide jonge vrouwen op hande en voeten langs komen strompelen. Een traantje van machteloosheid rolt langs hun wangen naar beneden. "Ik zou wel mijn rolstoel willen afgeven" spreekt één van de jongeren zichtbaar aangeslagen.

Ook de mooiste momenten passeren de revue. Op de markt waar de mannen zich het vak van handelen eigen proberen te maken vanuit de rolstoel, het plezier wat de jongeren met elkaar en de Ethiopische bevolking beleven en het contact met de Ethiopische kinderen met een beperking zijn momenten dat ook ik vanachter de camera mijn emoties moet bedwingen.

De lach en de traan gaan hier gepaard met het avontuur in de bus. Een prachtige groep jongeren die allen hun eigen steentje bijdragen aan het punt dat ze willen maken. NOTHING ABOUT US!!

De komende dagen zullenm de Ethiopische kinderen met een beperking met de Nederlandse jongeren samen weerbaarheidstraingen gaan doen. Deze week tevens op het programma om een werkbezoek te brengen aan de oorlogsveteranen (kinderen van 17 die de oorlog hebben bevochten als kindsoldaat en invalide zijn geraakt), een bezoek aan het lepracentrum en veel meer. De dagen zijn zwaar voor me, ik heb veel mensen die ik moet volgen, intervieuwen in de gaten houden en mijn emoties enigzins onder bedwang houden. Maar het is het me wel waard! Een prachtig project waarmee de rechten van gehandicapten in derde wereldlanden op de kaart zullen worden gezet.

Ik ben moe, mis mijn Anke en ga slapen......
Internetten lukt me niet zo vaak, mijn programma is druk maar ik probeer twee keer in de week op de site te kijken

lieve mensen tot vlug

Marijn

• 26 Oktober 2008 - 19:09

René En José Poels:

Hi Marijn. Wat heftig allemaal. Onze Nederlandse jongeren met een lichamelijke beperking maken deze onbeschrijfelijke ervaringen mee. En jij beleefd het ook allemaal mee. Dat kost energie. Probeer ook zo nu en dan te ontspannen. Laat de camera maar draaien zodat wij straks dit avontuur ook kunnen meemaken, met een lach en een traan.

• 26 Oktober 2008 - 19:09

Anke:

Hi lief leuk om al jou belevnissen te lezen! kan me voorstellen dat het erg veel werk is. Hou je verder goed! Ik mis je ook erg....liefs en veel kussen deine Anke

• 27 Oktober 2008 - 05:44

VIC:

he oeme merijn ik hoop niet dat je zooo ver gaat wonen als waar je nu bent..nog veel plezier daar.gr

• 27 Oktober 2008 - 09:29

Peter Lenders:

Zowel respect voor jou als voor de jongeren die deze confrontatie aandurven en hun leed ondergeschikt durven te maken aan de nog grotere ellende van de gehandicapte jongeren in de minder bedeelde uithoeken van onze wereldbol.

Mooi werk!

Peter

• 27 Oktober 2008 - 10:20

Jeroen Weijmans:

Ha Marijn,

Mooi project, ik denk de juiste man op de juiste plaats.
    We zijn benieuwd naar het resultaat.

Succes!!

Groetjes uit Vierlingsbeek.
    Sabine,Finn en Jeroen

• 27 Oktober 2008 - 16:01

Truus & Peter:

Flinke klus daar zo. We lezen dat het zwaar is, maar we hopen dat je er straks veel voor terug krijgt. Dan is het uiteindelijk toch de moeite waard geweest. Maar tot die tijd ga je er flink tegenaan, en wij met jou (in gedachten)
    greetz,
    Truus en Peter

• 28 Oktober 2008 - 06:54

Evelien :

bin gruts op ow!!

x evelien mar ok namens lowie woh